Wij worden beoordeeld met een
9,9
Geld lenen voor een verbouwing?
Kan ik nog wel (bij)lenen als ik wil verbouwen? Die vraag horen we vaak wanneer iemand zijn woning wil verbouwen of verduurzamen. Wij helpen je met de juiste keuze voor het financieren van je verbouwing.
- Keuzevrijheid uit alle banken
- Wij helpen je met de juiste keuze voor de toekomst
Verbouwing financieren met je hypotheek: wat zijn de mogelijkheden?
Om die vraag te beantwoorden maken we graag een overzicht voor je. Het financieren van een verbouwing met je hypotheek biedt verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een verhoging van je huidige hypotheek, een tweede hypotheek afsluiten of een hypotheek oversluiten. Overleg daarom met een adviseur om de beste optie voor jouw situatie te bepalen.
Het eerste gesprek is volledig gratis en vrijblijvend.
Andere mogelijkheden om je verbouwing te financieren
Spaargeld gebruiken voor je verbouwing
Uiteraard kan je spaargeld gebruiken om een verbouwing te betalen, zeker wanneer je ‘iets’ teveel vermogen hebt en je daarover belasting moet betalen. Een lening afsluiten is dan niet zo gunstig, maar al je spaargeld gebruiken voor een verbouwing is niet slim. De rente die je moet betalen voor een hypotheek op een woning is aftrekbaar, leen je echter geld voor een auto of een boot, dan is die rente niet aftrekbaar.
Doorlopend krediet
Verdeel je de verbouwing van je woning over meerdere perioden, dan kan een doorlopend krediet wellicht een optie zijn voor jou. Stel dat je voor de verbouwing totaal € 25.000 nodig hebt (je limiet) maar wil dit jaar de keuken verbouwen en volgend jaar pas de badkamer. Bij het afsluiten van een doorlopend krediet kan je dan bijvoorbeeld in 2 keer het geld opnemen. Alleen over het opgenomen bedrag betaal je rente. Bij het afsluiten van een doorlopend krediet bepalen we het kredietlimiet (het bedrag dat je totaal nodig hebt voor de verbouwing) vooraf. Let wel op dat de rente niet altijd fiscaal aftrekbaar is.
Persoonlijke lening afsluiten
Voor het renoveren van je woning kan je een persoonlijke lening afsluiten. Deze lening kent een vaste looptijd en een vast rentepercentage die je bij aanvang afspreekt. De rente is vaak hoger dan de rente op de hypotheek. Wanneer je het geld gebruikt voor het verbeteren van je (eerste) eigen woning en je lost tijdens de looptijd af, dan is de rente wel aftrekbaar.
Tweede hypotheek afsluiten voor een verbouwing
Als je niet wilt of kunt kiezen voor een verhoging van je bestaande hypotheek, is het afsluiten van een tweede hypotheek een alternatieve optie. Hierbij moet je echter rekening houden met extra kosten, zoals notariskosten en een taxatierapport. Het voordeel is dat je de nieuwe lening apart kunt aflossen en dat de rente mogelijk aftrekbaar is, maar het is belangrijk om goed te overwegen of dit financieel haalbaar is op de lange termijn.
Tips bij het verbouwen of verduurzamen van je huis
Als je bij het kopen van je (eerste) woning al weet dat je op een later tijdstip wilt gaan verbouwen, dan kun je overwegen om de hypotheek voor een hoger bedrag in te schrijven. Je hebt dan op het moment van de verbouwing geen extra kosten (denk aan notariskosten).
Of je nu zelf gaat klussen, of je de werkzaamheden gaat uitbesteden, bij een verbouwing heb je altijd met kosten te maken. Probeer inzicht te krijgen welke kosten je allemaal kan verwachten door het aanvragen van verschillende offertes. Zet ook geld apart voor kosten die je niet verwacht. Hou het zekere voor het onzekere. Het is nooit leuk om achteraf toch duurder uit te zijn.
Je hypotheek oversluiten om je huis te verbouwen of te verduurzamen?
Het uitbreiden van een hypotheek komt vaak als optie naar voren wanneer de verbouwing meer dan € 25.000 moet kosten. De periode om af te lossen bedraagt 30 jaar. Wanneer we overwegen om te verhogen, bekijken we zeker of het oversluiten van de bestaande hypotheek wellicht beter uitpakt voor jou.
Wij worden beoordeeld met een
10,0
Dit zeggen relaties over ons
Lees wat onze relaties van ons hypotheekadvies vinden.