Inloggen

Nieuws & blogs       |       Gesprek plannen

Wij worden beoordeeld met een
10,0

Woning huren of huis kopen

Woning huren of huis kopen?

Kan ik voor het geld dat ik aan huur betaal, ook een eigen huis kopen?

Geen idee wat het kost om een huis te kopen of te huren en wat de voordelen en nadelen zijn? Goed om te weten is dat de huidige huurprijzen soms hoger zijn dan de maandelijkse lasten voor een hypotheek. Dus voor hetzelfde maandbedrag kan je misschien ook wel wonen in eigen huis!

  • Vrijblijvend, gratis hypotheekadvies gesprek
  • Wij helpen je de woningmarkt op je komen

Zelf berekenen of je beter kan huren of kopen

Een woning kopen in plaats van huren?

Een eigen huis kopen is een investering voor later, je bouwt vermogen op omdat aan het einde van de looptijd de woning automatisch van jou wordt. Bij onderhoud of een verbouwing heb jezelf de regie wanneer het gaat om hoe je het wil en wanneer. De kosten zijn uiteraard voor eigen rekening, maar onderhoud en verbeteringen aan je woning zorgen er wel voor dat je huis in waarde kan stijgen. Dat kan bij een latere verkoop winst opleveren.

Een huis kopen om te verhuren

Spaargeld op de bank levert weinig rente op. Voor veel mensen kan het interessant zijn om een woning te kopen voor de verhuur (of kamerverhuur voor een studerend kind). Hou er wel rekening mee dat de maximale hypotheek 70% van de waarde in verhuurde staat is. Met de huidige schaarste in huurwoningen, groei van de bevolking kan je huis in waarde kan stijgen. Dat kan bij een latere verkoop winst opleveren.

Denk aan de kosten bij het kopen van een huis

Na een finaal akkoord voor een hypotheek, ben je verplicht om bij de aankoop van je woning deze te verzekeren. Verder betaal je nog de kosten voor het hypotheekadvies, overdrachtsbelasting (meestal voor rekening van de koper, met uitzondering voor nieuwbouw) kosten voor een taxatie rapport, een eventuele bijdrage voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en een bedrag aan de notaris. Naast de maandelijkse aflossing aan de hypotheekverstrekker betaal je jaarlijks een onroerendezaakbelasting (OZB) aan de gemeente.

Belastingvoordel bij het kopen bij een woning

Hypotheekrente is aftrekbaar bij je inkomstenbelasting. De belastingdienst telt echter ook een percentage van de WOZ-waarde op bij je inkomen, maar het voordeel blijft hoger.

Of toch beter een woning huren?

Bij huren heb je iets meer vrijheid omdat je gewoon de huur kan opzeggen, wanneer je verandert van baan of wilt verhuizen. Maar wat je aan huur betaalt ben je kwijt en daar zie je niets van terug. De woning wordt nooit van jezelf en dat kan je beperken in je woonwensen, woongenot en geluk.

Hulp nodig bij de keuze om een huis te kopen?

Twijfel je tussen het huren of en kopen van een huis? Wij geven je graag persoonlijk advies en berekeningen om jou te helpen de juiste beslissing te nemen.

Advies bij keuze huis kopen of woning huren

Wij worden beoordeeld met een
10,0

Dit zeggen relaties over ons

Lees wat onze relaties van ons hypotheekadvies vinden.

Eric werkt snel, denkt mee en geeft duidelijk advies. Vriendelijk en helder.
Eric werkt snel, denkt mee en geeft duidelijk advies. Vriendelijk en helder.
Zeer kundig advies gekregen, als we iets niet begrepen werd het uitgelegd tot we het wel snapte. Ook de na het gesprek regelmatig contact hoe het gaat. Bij ...
Lees verder...
Zeer kundig advies gekregen, als we iets niet begrepen werd het uitgelegd tot we het wel snapte. Ook de na het gesprek regelmatig contact hoe het gaat. Bij een eventuele (nieuwe) aankoop ooit in de toekomst gaan we hier zeker weer terug!
Wij zijn uitstekend geholpen door Eric. Hij heeft geduld en legt alles duidelijk uit. Geen vraag is te gek en geen telefoontje te veel. We waarderen zijn persoonlijke ...
Lees verder...
Wij zijn uitstekend geholpen door Eric. Hij heeft geduld en legt alles duidelijk uit. Geen vraag is te gek en geen telefoontje te veel. We waarderen zijn persoonlijke betrokkenheid en voelen ons gesteund in een spannend proces. Angelique is ook altijd snel en professioneel.
Wat een prettige gesprekken hebben wij mogen voeren met Eric. Hij bemiddelt niet alleen, hij zorgt er ook voor dat je begrijpt wat er allemaal gedaan moet worden ...
Lees verder...
Wat een prettige gesprekken hebben wij mogen voeren met Eric. Hij bemiddelt niet alleen, hij zorgt er ook voor dat je begrijpt wat er allemaal gedaan moet worden en hoe alles zit. Aangezien dit ons eerste koophuis is, hadden wij echt van veel dingen geen idee en is dit nu veel duidelijker. Hij maakt een persoonlijk praatje wat ervoor zorgt dat wij ons op ons gemak voelde. Heel erg bedankt voor alles! Raden deze hypotheekadviseur echt aan iedereen aan.
Ruben van het Totaal Hypotheek Advies bureau heeft ons werkelijk uitstekend geholpen bij het afsluiten van onze hypothee. Het hele proces was zeer professioneel en gestroomlijnd,...
Lees verder...
Ruben van het Totaal Hypotheek Advies bureau heeft ons werkelijk uitstekend geholpen bij het afsluiten van onze hypothee. Het hele proces was zeer professioneel en gestroomlijnd, en hij heeft ons geholpen om de beste deal te krijgen die perfect past bij onze financiële situatie. Ruben was vriendelijk, geduldig en deskundig. We zijn erg dankbaar voor zijn dienst en zouden hem van harte aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar hypotheekadvies. Bedankt voor jullie geweldige ondersteuning THA!
Wij zijn zeer goed geholpen door de heer Ruben Bakker. Hij heeft ons van begin tot eind proces alles stap voor stap duidelijk uitgelegd en begeleidt. Volgende keer ...
Lees verder...
Wij zijn zeer goed geholpen door de heer Ruben Bakker. Hij heeft ons van begin tot eind proces alles stap voor stap duidelijk uitgelegd en begeleidt. Volgende keer zullen we zeker terugkomen bij Ruben.
De contacten die we hadden met ruben liepen vlot en vriendelijk. We werden fijn geholpen met de vragen die we hadden. Het werdt ons dan ook duidelijk uit ...
Lees verder...
Dennis en Chantal
De contacten die we hadden met ruben liepen vlot en vriendelijk. We werden fijn geholpen met de vragen die we hadden. Het werdt ons dan ook duidelijk uit gelegt op ons niveau.Ook gaven ze ons nog wat tips mee. En keken welke mogelijkheden het beste bij ons pasten. De sfeer op kantor was fijn en gezellig. En hebben daar door ook veel gelachen. En ze nemen je zo als je bent. Kom je zo wel in je overal of in een 3 delig pak.het haalt ze niet uit wie of wat je bent ze verwelkomen je met open armen. Mocht iemand een goede hypotheek adviseur zoeken, dan ben je bij totaal hypotheek advies aan het juiste adres ze zoeken alles tot in de puntjes voor je uit.
Dennis en Chantal
Wat heeft Eric zijn best gedaan om ons droomhuis te realiseren! Geen vraag was te gek, hij wist alles zo duidelijk uit te leggen. Ook al moest het ...
Lees verder...
Roderick & Eliana
Wat heeft Eric zijn best gedaan om ons droomhuis te realiseren! Geen vraag was te gek, hij wist alles zo duidelijk uit te leggen. Ook al moest het soms meerdere keren voordat het kwartje viel. Daarnaast was Angelique ook erg behulpzaam om onze vragen te beantwoorden. Dankbaar voor de diensten. We zullen jullie zeker aanraden als mensen vertellen dat ze op zoek zijn naar goed en oprecht advies!!
Roderick & Eliana