Inloggen

Nieuws & blogs       |       Gesprek plannen

Wij worden beoordeeld met een
10,0

Woning huren of huis kopen

Woning huren of huis kopen?

Kan ik voor het geld dat ik aan huur betaal, ook een eigen huis kopen?

Geen idee wat het kost om een huis te kopen of te huren en wat de voordelen en nadelen zijn? Goed om te weten is dat de huidige huurprijzen soms hoger zijn dan de maandelijkse lasten voor een hypotheek. Dus voor hetzelfde maandbedrag kan je misschien ook wel wonen in eigen huis!

  • Vrijblijvend, gratis hypotheekadvies gesprek
  • Wij helpen je de woningmarkt op je komen

Zelf berekenen of je beter kan huren of kopen

Een woning kopen in plaats van huren?

Een eigen huis kopen is een investering voor later, je bouwt vermogen op omdat aan het einde van de looptijd de woning automatisch van jou wordt. Bij onderhoud of een verbouwing heb jezelf de regie wanneer het gaat om hoe je het wil en wanneer. De kosten zijn uiteraard voor eigen rekening, maar onderhoud en verbeteringen aan je woning zorgen er wel voor dat je huis in waarde kan stijgen. Dat kan bij een latere verkoop winst opleveren.

Een huis kopen om te verhuren

Spaargeld op de bank levert weinig rente op. Voor veel mensen kan het interessant zijn om een woning te kopen voor de verhuur (of kamerverhuur voor een studerend kind). Hou er wel rekening mee dat de maximale hypotheek 70% van de waarde in verhuurde staat is. Met de huidige schaarste in huurwoningen, groei van de bevolking kan je huis in waarde kan stijgen. Dat kan bij een latere verkoop winst opleveren.

Denk aan de kosten bij het kopen van een huis

Na een finaal akkoord voor een hypotheek, ben je verplicht om bij de aankoop van je woning deze te verzekeren. Verder betaal je nog de kosten voor het hypotheekadvies, overdrachtsbelasting (meestal voor rekening van de koper, met uitzondering voor nieuwbouw) kosten voor een taxatie rapport, een eventuele bijdrage voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en een bedrag aan de notaris. Naast de maandelijkse aflossing aan de hypotheekverstrekker betaal je jaarlijks een onroerendezaakbelasting (OZB) aan de gemeente.

Belastingvoordel bij het kopen bij een woning

Hypotheekrente is aftrekbaar bij je inkomstenbelasting. De belastingdienst telt echter ook een percentage van de WOZ-waarde op bij je inkomen, maar het voordeel blijft hoger.

Of toch beter een woning huren?

Bij huren heb je iets meer vrijheid omdat je gewoon de huur kan opzeggen, wanneer je verandert van baan of wilt verhuizen. Maar wat je aan huur betaalt ben je kwijt en daar zie je niets van terug. De woning wordt nooit van jezelf en dat kan je beperken in je woonwensen, woongenot en geluk.

Hulp nodig bij de keuze om een huis te kopen?

Twijfel je tussen het huren of en kopen van een huis? Wij geven je graag persoonlijk advies en berekeningen om jou te helpen de juiste beslissing te nemen.

Advies bij keuze huis kopen of woning huren

Wij worden beoordeeld met een
10,0

Dit zeggen relaties over ons

Lees wat onze relaties van ons hypotheekadvies vinden.

Zowel Ruben als Angelique waren heel betrokken bij de aanvraag van de hypotheek en alles wat daar bij komt kijken. Alles vlot en prettig geregeld.
Miranda
Zowel Ruben als Angelique waren heel betrokken bij de aanvraag van de hypotheek en alles wat daar bij komt kijken. Alles vlot en prettig geregeld.
Miranda
Samen met Ruben en Angelique hebben wij een ingewikkeld hypotheektraject doorlopen. Ondanks dat er makkelijkere trajecten (hypotheekverstrekkers) waren hebben zij altijd ons belang voorop gesteld, zelfs als dit ...
Lees verder...
Robert
Samen met Ruben en Angelique hebben wij een ingewikkeld hypotheektraject doorlopen. Ondanks dat er makkelijkere trajecten (hypotheekverstrekkers) waren hebben zij altijd ons belang voorop gesteld, zelfs als dit veel meer tijd koste. Tijdens het traject werden wij zeer regelmatig op de hoogte gehouden. Wij hadden ons oprecht geen betere hypotheekadviseur kunnen voorstellen. 110% tevreden. Ga zo door!
Robert
We hebben heel prettig contact gehad met Ruben. Korte en snelle lijnen met elkaar. Als "leken" in de hypotheek wereld werd alles (soms meerdere keren hahaha) duidelijk uitgelegd. ...
Lees verder...
RMH
We hebben heel prettig contact gehad met Ruben. Korte en snelle lijnen met elkaar. Als "leken" in de hypotheek wereld werd alles (soms meerdere keren hahaha) duidelijk uitgelegd. Veel kennis, ervaring en geduld kortom we hebben een goed gevoel over onze afsluitingen.
RMH
Wij kennen Totaal Hypotheek Advies al vele jaren. En dan in het bijzonder Eric. Het is met hem zeer prettig zaken doen. Alles heeft hij voor ons tot ...
Lees verder...
Arjan
Wij kennen Totaal Hypotheek Advies al vele jaren. En dan in het bijzonder Eric. Het is met hem zeer prettig zaken doen. Alles heeft hij voor ons tot in de puntjes geregeld. Straight to the point en eerlijk in zijn adviezen. En met de nodige humor waar mogelijk. Wil je een goed en eerlijk advies bij je hypotheek of ander financieel advies, dan kan ik Totaal Hypotheek Advies zeer aanbevelen.
Arjan
Adviseur heeft mij stap voor stap begeleid en heeft mijn hypotheekwaarde snel en goed geregeld
RS
Adviseur heeft mij stap voor stap begeleid en heeft mijn hypotheekwaarde snel en goed geregeld
RS
afgelopen jaren met verschillende adviseurs in gesprek geweest maar wij kwamen nergens verder tot dat wij via via bij totaal hypotheek advies terecht kwamen, daar kregen we een ...
Lees verder...
jer en manuela
afgelopen jaren met verschillende adviseurs in gesprek geweest maar wij kwamen nergens verder tot dat wij via via bij totaal hypotheek advies terecht kwamen, daar kregen we een gesprek met Eric van Steijn. deze man weet waar hij het over heeft en is ook zeer duidelijk wat de kansen of mogelijkheden zijn!Eric is voor ons dan ook een topper!!! zeer goede begeleiding!!! ook zijn collega's helpen je zeer goed met je vragen en afhandelingen. snelle reacties op je vragen maar ook realistisch of ook iets mogelijk is. wij zijn dan ook heel tevreden hoe wij zijn geholpen met onze hypotheek! wij bevelen dan ook op zeker totaal hypotheek advies aan!!!
jer en manuela
We zijn zeer deskundig geholpen door Eric en zijn team. Prettige begeleiding, goed advies en altijd een snelle reactie. Zeker een aanrader!
Natalia
We zijn zeer deskundig geholpen door Eric en zijn team. Prettige begeleiding, goed advies en altijd een snelle reactie. Zeker een aanrader!
Natalia
We hebben de contacten met Eric altijd als prettig ervaren. Hij maakte voor ons alles een stuk gemakkelijker en zorgde ervoor dat wij alle stappen goed begrepen. Eric ...
Lees verder...
Merel en Rogier
We hebben de contacten met Eric altijd als prettig ervaren. Hij maakte voor ons alles een stuk gemakkelijker en zorgde ervoor dat wij alle stappen goed begrepen. Eric maakte voor ons gevoel altijd tijd voor ons als we vragen hadden en was ook prettig te benaderen.
Merel en Rogier