Inloggen

Nieuws & blogs       |       Gesprek plannen

Wij worden beoordeeld met een
10,0

Woning huren of huis kopen

Woning huren of huis kopen?

Kan ik voor het geld dat ik aan huur betaal, ook een eigen huis kopen?

Geen idee wat het kost om een huis te kopen of te huren en wat de voordelen en nadelen zijn? Goed om te weten is dat de huidige huurprijzen soms hoger zijn dan de maandelijkse lasten voor een hypotheek. Dus voor hetzelfde maandbedrag kan je misschien ook wel wonen in eigen huis!

  • Vrijblijvend, gratis hypotheekadvies gesprek
  • Wij helpen je de woningmarkt op je komen

Zelf berekenen of je beter kan huren of kopen

Een woning kopen in plaats van huren?

Een eigen huis kopen is een investering voor later, je bouwt vermogen op omdat aan het einde van de looptijd de woning automatisch van jou wordt. Bij onderhoud of een verbouwing heb jezelf de regie wanneer het gaat om hoe je het wil en wanneer. De kosten zijn uiteraard voor eigen rekening, maar onderhoud en verbeteringen aan je woning zorgen er wel voor dat je huis in waarde kan stijgen. Dat kan bij een latere verkoop winst opleveren.

Een huis kopen om te verhuren

Spaargeld op de bank levert weinig rente op. Voor veel mensen kan het interessant zijn om een woning te kopen voor de verhuur (of kamerverhuur voor een studerend kind). Hou er wel rekening mee dat de maximale hypotheek 70% van de waarde in verhuurde staat is. Met de huidige schaarste in huurwoningen, groei van de bevolking kan je huis in waarde kan stijgen. Dat kan bij een latere verkoop winst opleveren.

Denk aan de kosten bij het kopen van een huis

Na een finaal akkoord voor een hypotheek, ben je verplicht om bij de aankoop van je woning deze te verzekeren. Verder betaal je nog de kosten voor het hypotheekadvies, overdrachtsbelasting (meestal voor rekening van de koper, met uitzondering voor nieuwbouw) kosten voor een taxatie rapport, een eventuele bijdrage voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en een bedrag aan de notaris. Naast de maandelijkse aflossing aan de hypotheekverstrekker betaal je jaarlijks een onroerendezaakbelasting (OZB) aan de gemeente.

Belastingvoordel bij het kopen bij een woning

Hypotheekrente is aftrekbaar bij je inkomstenbelasting. De belastingdienst telt echter ook een percentage van de WOZ-waarde op bij je inkomen, maar het voordeel blijft hoger.

Of toch beter een woning huren?

Bij huren heb je iets meer vrijheid omdat je gewoon de huur kan opzeggen, wanneer je verandert van baan of wilt verhuizen. Maar wat je aan huur betaalt ben je kwijt en daar zie je niets van terug. De woning wordt nooit van jezelf en dat kan je beperken in je woonwensen, woongenot en geluk.

Hulp nodig bij de keuze om een huis te kopen?

Twijfel je tussen het huren of en kopen van een huis? Wij geven je graag persoonlijk advies en berekeningen om jou te helpen de juiste beslissing te nemen.

Advies bij keuze huis kopen of woning huren

Wij worden beoordeeld met een
10,0

Dit zeggen relaties over ons

Lees wat onze relaties van ons hypotheekadvies vinden.

De contacten die we hadden met ruben liepen vlot en vriendelijk. We werden fijn geholpen met de vragen die we hadden. Het werdt ons dan ook duidelijk uit ...
Lees verder...
Dennis en Chantal
De contacten die we hadden met ruben liepen vlot en vriendelijk. We werden fijn geholpen met de vragen die we hadden. Het werdt ons dan ook duidelijk uit gelegt op ons niveau.Ook gaven ze ons nog wat tips mee. En keken welke mogelijkheden het beste bij ons pasten. De sfeer op kantor was fijn en gezellig. En hebben daar door ook veel gelachen. En ze nemen je zo als je bent. Kom je zo wel in je overal of in een 3 delig pak.het haalt ze niet uit wie of wat je bent ze verwelkomen je met open armen. Mocht iemand een goede hypotheek adviseur zoeken, dan ben je bij totaal hypotheek advies aan het juiste adres ze zoeken alles tot in de puntjes voor je uit.
Dennis en Chantal
Wat heeft Eric zijn best gedaan om ons droomhuis te realiseren! Geen vraag was te gek, hij wist alles zo duidelijk uit te leggen. Ook al moest het ...
Lees verder...
Roderick & Eliana
Wat heeft Eric zijn best gedaan om ons droomhuis te realiseren! Geen vraag was te gek, hij wist alles zo duidelijk uit te leggen. Ook al moest het soms meerdere keren voordat het kwartje viel. Daarnaast was Angelique ook erg behulpzaam om onze vragen te beantwoorden. Dankbaar voor de diensten. We zullen jullie zeker aanraden als mensen vertellen dat ze op zoek zijn naar goed en oprecht advies!!
Roderick & Eliana
Eric is een geweldige hypotheekadviseur! Beter kan niet. Ik durf te zeggen dat hij de beste van het land is. Hij neemt al het werk uit je handen ...
Lees verder...
A & S
Eric is een geweldige hypotheekadviseur! Beter kan niet. Ik durf te zeggen dat hij de beste van het land is. Hij neemt al het werk uit je handen en met zijn team laat hij het proces vlekkeloos verlopen. Voordat we bij hem kwamen zaten we bij een ander en gelukkig hebben we de keuze gemaakt om naar Eric te gaan. Hij adviseert je van A tot Z, hij legt alles uit, hij ontneemt je alle stress en je weet dat je in goede handen bent. De hypotheek was erg snel geregeld en voor we het wisten waren we aan het tekenen. Eric hecht veel waarde aan klantrelaties en dat vonden we fijn. Dit was onze eerste koopwoning en wat zijn we blij dat het zo goed verlopen is, mede dankzij Eric. Zijn team is ook geweldig! Wij radden iedereen Eric en zijn geweldige team aan. 10 van de 10 punten!
A & S
We hebben een super goede samenwerking gehad om onze hypotheek rond te krijgen. Alles werd duidelijk uitgelegd en we konden altijd terecht met vragen. Zo was onze hypotheek ...
Lees verder...
Mo & Margaux
We hebben een super goede samenwerking gehad om onze hypotheek rond te krijgen. Alles werd duidelijk uitgelegd en we konden altijd terecht met vragen. Zo was onze hypotheek ook al in 2 weken rond. Al met al een fijne prettige samenwerking.
Mo & Margaux